مهار ۴ بیماری قرن با تمرین های ساده

مهار ۴ بیماری قرن با تمرین های ساده

12223

شبکه ایران/ وقتی صحبت از ورزش به میان می آید ، تن درستی و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها نخستین دستاوردهایی است که در ذهن خطور می کند ، اما این روزها متخصصان قدم فراتر نهاده و به نقش ورزش در درمان بیماری ها و حتی تاخت زدن آن با روش های دارویی تاکید بیشتری دارند ، به طوری که متخصصان طب سنتی ورزش را یکی از شش اصل مهم در حفظ سلامتی بدن معرفی می کنند و حرکت و فعالیت فیزیکی را روشی برای کنترل بیماری ها بر می شمرند .

از آنجایی که امروزه بیماری هایی مانند مشکلات قلبی و فشار خون بالا ، افزایش قند خون و کلسترول و اختلالات گوارشی ناشی از استرس بیش از هر زمانی سلامت افراد جامعه را تهدید می کند ، ورزش چه در افراد سالم و چه در افراد مبتلا به بیماری های جسمی و روحی باید بخشی از برنامه روزانه افراد قرار بگیرد ، البته بیماران نباید فراموش کنند که قبل از انجام هر گونه فعالیت ورزشی باید با پزشک معالج مشورت کنند تا از مفید بودن فعالیت های فیزیکی مطمئن شوند .
دیابتی ها بخوانند
انجام تمرینات مدون ورزشی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم ، فواید فراوانی دارد ، برای نمونه به جذب بهتر انسولین کمک می کند ،درسوختن چربی و کالری های اضافی بدن موثر است و باعث کاهش وزن می شود و به تقویت عضلاتی که در اثر بیماری ضعیف شده اند ، کمک می کند . از طرف دیگر در بیماران مبتلا به دیابت فعالیت برنامه ریزی شده باعث استحکام استخوان ها وافزایش تراکم آن ها می شود ، فشار خون را متعادل نگه می دارد و با سم زدایی بدن استرس را کم می کند و به انرژی فرد اضافه می کند . در واقع نباید فراموش کرد که در افراد مبتلا به بیماری شیرین ، انجام تمرینات ورزشی نه تنها باعث کنترل بیماری خواهد شد بلکه در روحیه و نظام زندگی آنها نیز تاثیر گذار است . با این حال اگر از افرادی محسوب می شوید که دچار بیماری قند بوده اما قصد دارید ساعتی از روز را به فعالیت فیزیکی و انجام تمرینات ورزشی بپردازید باید ، مراقب شاخص هیپوگلیسمی یا افت قند خون باشید . در صورت امکان قند خون تان را قبل و بعد از انجام تمرینات ورزشی کنترل کرده و درباره میزان آن با پزشک معالج تان مشورت کنید .همواره موادقندی و کربوهیدرات به همراه داشته و قبل و در طول انجام ورزش نوشیدن آب را از یاد نبرید .به توصیه متخصصان از انجام ورزش های شدید که به قلب آسیب رسانده یا سبب خونریزی داخلی شبکیه می شود بپرهیزید .همچنین پیاده روی یک تا دو ساعت پس از غذا به ویژه در افرادی که دچار درد ساق پا یا تورم رگ ها هستند مفید یه شمار می رود .۵ تا ۱۰ دقیقه قبل و بعد از انجام هرگونه ورزشی را به گرم کردن بدن و سرد کردن آن اختصاص داده و در این بین الگوهای پیاده روی آهسته و تمرین های کششی مفید هستند . شنا، پیاده روی و تمرین هایی که برای تقویت ماهیچه ها بکار می روند به مبتلایان به دیابت نوع دوم پیشنهاد می شود .همچنین از دیگرتاثیرات این ورزش ها بر بیماران دیابتی می توان به افزایش مقاومت و استقامت بدن ، کاهش خطر وقوع حملات قلبی و کاهش کلسترول بد خون ، کنترل استرس و وزن و همچنین کاهش فشار خون اشاره کرد . دیابتی ها باید مراقب سلامت پاهای خود بوده و از پوشیدن کفش هایی که احتما ابتلا به زخم پای دیابت را افزایش می دهد خودداری کنند .

تاثیر ورزش بر سیستم ایمنی 
ام اس از جمله اختلالات سیستم ایمنی خودکار بدن محسوب می شود که افراد مبتلا به آن از علایمی مانند درد کمر ، گرفتگی ماهیچه ها ،افسردگی ، اضطراب و خستگی شکایت دارند و انجام تمرین هایی که به افزایش قدرت ، برقرای تعادل و استقرار بدن و رفع خستگی کمک می کند توصیه متخصصان به افراد مبتلا به این اختلال به ویژه در مراحل اولیه بیماری است . تا جایی که امروزه محققان با تاکید بر تاثیر ورزش هایی مانند ایروبیک ،پیلاتس ، یوگا و روش های درمانی مکمل مانند آروماتراپی ، طب سنتی و گیاه درمانی به افراد مبتلا به این بیماری توصیه می کنند تا از شیوه های طب مکمل و ورزش نیز در کنار روش های دارویی بهره ببرند .برای نمونه هدف از انجام تمرین هایی ورزشی در رشته پیلاتس پرورش ذهنی ،سالم و هوشیار دست یابی به جسمی ، قدرتمند، افزایش قدرت و استقامت عضلانی همزمان ، بالا بردن توانایی های بدن در انجام کارهای روزمره و اجرای ضربان قلبی یکنواخت بوده که با اهداف سلامتی و بهبود بیماری در بیماران مبتلا به ام اس نیز همگام است .نکاتی که افراد مبتلا به این نقص ایمنی خودکار هنگام ورزش کردن باید در نظر بگیرند ،مشورت با پزشک ، توجه به پیشگیری از بالا رفتن دمای بدن ، در نظر گرفتن زمان مناسب برای ورزش ،پیشگیری از خستگی است .دوچرخه سواری از ورزش هایی است که انجام آن در مدت کوتاه نیز بر حفظ تعادل بدن تاثیر گذار است . این ورزش جریان خون را در بدن افزایش داده و اکسیژن رسانی را تسریع می بخشد . انرژی بدن را افزایش داده ، خستگی را کاهش و استقامت بدن را بالا می برد . توپ گیری از روی سبد نیز از ورزش های دیگری است که به افزایش حجم استخوان ها ، حفظ تعادل بدن ، بالا رفتن حجم ریه ها و استقامت بدن کمک می کند .توپ گیری از روی سبد یا ریباند از دیگر مهارت هایی است که فراگیری و تمرین آن در مبتلایان به این بیماری افزایش حجم استخوان ها ،انرژی بخشی ، تقویت مایچه ها و تسریع گردش خون در بدن و رفع خستگی و بالا رفتن ظرفیت تنفسی و حجم ریه هارا به همراه خواهد داشت .انجام تمرینات ایروبیک با توپ های ورزشی یا تمرینات کشش با تسمه های الاستیک به شرطی که تحت نظر متخصص باشد ، تاثیر گذار محسوب می شود .این تمرین ها حفظ تعادل را در بیماران مبتلا به ام اس بالا برده و سبب می شود اعصاب مرکزی نسبت به محرک ها ی محیطی پاسخ بهتری بدهند .ورزش در آب نیز برای این بیماران مفید است ، راه رفتن در آب ، انجام حرکات کششی و استفاده از تخته های شنا یا وزنه مفید خواهید بود . برای نمونه در یک تمرین ساده می توانید در آب با قدم های کوچک راه رفته و عرض استخر را طی کنید سپس در جهت مخالف عقب رفته و عرض دیگر را راهپیمایی کنید . این تمرین را شش تا هفت بار می توانید انجام دهید .تاکید می شود انجام هرگونه ورزش باید تحت نظر متخصص و با توجه به موقعیت بدن و اختلال نورولوژیکی بیمار انجام پذیرد .

افسردگی در کمین کم تحرک ها
اضطراب و افسردگی از بیماریهای شایع در عصر امروز است که متخصصان عواملی مانند الگوهای نادرست زندگی شهری و بهره مند نشدن از انجام فعالیت های فیزیکی را از علل ابتلا به آن معرفی می کنند .تمرین های ریلکسیشن مانند یوگا ، شنا ، پیاده روی و تکنیک های تنفس عمیق از جمله راهکارهایی است که احتمال ابتلا به افسردگی در افراد را کاهش داده و در بهبود روند درمان موثر به شمار می آید .
به عقیده متخصصان با استفاده از روش های تنفس عمیق و آرام می توان کنترل هیجانات عصبی را که منشا بروز بیماری های اضطرابی و افسرادگی ها به شمار می روند را در دست گرفت . کاهش تعداد تنفس از فواید پیروی از این تکنیک ها است که معمولا با ورزش حاصل می شود .به طوری که تحقیقات نشان می دهد با کاهش تعداد تنفس ها در دقیقه می توان به عمر طولانی تر و سلامتی بیشتری دست پیدا کرد . در تنفس های تند امکان تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن در ریه ها فراهم نشده و این مسئله در افزایش استرس و به دنبال ان بالا رفتن تعداد واکنش های اضطرابی بدن به محرک ها و بیماریهای روانی فراهم خواهد شد .یکی از تمریناتی که به منظور پیشگیری از ابتلا به افسردگی می توان انجام داد ، شمارش تنفس است .برای این کار از فرمول یک ، چهار ، دو پیروی کنید . در این روش در صورتیکه مدت زمان دم عمیق از راه بینی یک ثانیه به طول بینجامد ، بایستی به مدت چهار ثانیه هوا در ریه ها باقی مانده و دو ثانیه برای بیرون دمیدن هوا از طریق دهان صرف شود.در طول انجام تکنیک های تنفس عمیق می توان روی زمین خوابیده ، زانو ها را خم کرده و پنجه پا را به طرف بیرون در حالت کشیده قرار دهید . یک دست را زیر سر و دست دیگر را روی دیافراگم قرار داده و این تمرین را انجام دهید . به توصیه متخصصان بهتر است این تمرین را سه یا چهار با در روز و در هربار ده مرتبه در طول انجام حرکات ورزشی یا فعالیت های عادی انجام دهید .

تمریناتی برای بهبود اختلالات گوارشی
توصیه متخصصان برای پیشگیری از اختلالات گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر که منشا عصبی دارد ، رفلاکس معده که به دنبال بی تحرکی و اضافه وزن ایجاد می شود یا درد معده و شکم که ممکن است ریشه عصبی داشته یا ناشی از ضعیف بودن ماهیچه های شکم ایجاد شود انجام تمرین های ورزشی است .دراز و نشست یکی از تمرینات رایجی است که در کاهش درد های معده و شکم و انعطاف پذیری بیشتر عضلات این اندام ها موثر محسوب می شود .خوابیدن روی زمین و بالا و پایین آوردن پاها به طوری که عضلات شکم منقبض و منبسط شوند و دست ها آزادانه کنار بدن قرار گیرند از روش هایی است که به پیشگیری از درد های گوارشی کمک می کند .

 

منبع: inn.ir